onsdag den 10. april 2013

Tunmousse uden smør

Her kommer et af de sjældne indlæg om mad og ikke kager. Tunmousse er en gammel dansk klassiker, men den holder stadig hundrede procent. Vi spiser det af og til som hovedret med flutes til, og jeg synes bestemt ikke, at man skal begrænse forretter til kun at være små portioner, hvis de er gode, så kan de sagtens være et helt måltid. Det samme gælder rejecocktail, laksemousse mm..

Min tunmousse indeholder IKKE smør, og det har intet faktisk med sundhed eller kalorier at gøre. Jeg kan bare rigtig godt lide, at tunmousse og laksemousse for den sags skyld (for her erstatter jeg bare tun med varmrøget laks og tilsætter lidt forårsløg) er luftig, og det bliver den altså ikke af at være bygget af smør. Min version er derfor med fløde og creme fraiche - og det er da også en sundere version end den med smør, det virker bare lidt sjovt, at kalde versionen med fløde for den sunde.

En smurt silikoneform er rigtig god til denne tunmousse

Klar til servering - kan også pyntes med rejer og røget laks

Tunmousse (Forret til 6 eller hovedret til 2-3)
2 dåser tun i vand
1 stort eller 2 små løg
2,5 dl creme fraiche (brug 9 eller 18 procent)
1,5-2 dl piskefløde
5 blade husblas
Salt og peber
Evt. lidt citronsaft (det bruger jeg ikke)

Læg husblas i blød i koldt vand (følg retningslinjerne på husblasen, det kan variere alt afhængig af, hvilken slags man bruger). Pres tunen fri for vand, og kom den op i en skål. Riv det ene løg på rivejernets tynde side, og skær det andet løg i små tern, bland de to slags løg med tunen og noget salt og peber. Kom creme fraichen op i tunen, og piske blandingen, så tunen er godt skilt ad. Pisk fløden stiv - den skal være meget fast. Smelt husblas i en gryde sammen med lidt creme fraiche og lidt fløde. Vend den piskede fløde i tunblandingen og smag til med salt og peber igen, hvis det er nødvendigt - kom evt. lidt citronsaft i tunmoussen. Hæld husblasen i lidt efter lidt, mens der vendes rundt, så det hele bliver blandet. Hæld blandingen i en form af passende størrelse, som er smurt med olie. Stil i køleskabet i 4-6 timer eller til dagen efter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar